Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.

Zo, 2011 is alweer bijna ten einde.
Wat bracht dit jaar ons ook alweer qua horrorfilms?
Als ik terugdenk, hadden we op het gebied van horror in ieder geval kwantitatief niet te klagen. Over de kwaliteit van de films van de films kunnen we wel discussiëren…
Het was het jaar waarin sequels als Scream 4, Paranormal Activity 3 en Final Destination 5 onze bioscoopschermen vulden.
Het derde vervolg op Wes Craven’s moderne horrorklassieker kreeg wisselende kritieken. Veel fans waren lovend, maar bijna net zoveel waren er niet over te spreken. Ook bracht de film minder op dan gehoopt werd; maar toch genoeg om de geruchten over nóg een vervolg te voeden.
Paranormal Activity 3 was wederom een hit en naar mijn persoonlijke mening ook een stuk beter dan deel 2. Deel 4 lijkt slechts een kwestie van tijd.
Final Destination 5 was vooral méér van hetzelfde maar mocht met een wereldwijde opbrengst van ruim 157 miljoen dollar ook bepaald niet klagen.
Overigens was er ook nog een zoveelste Hellraiser-sequel. Zonder dé Pinhead Doug Bradley en direct op dvd uitgebracht.

Ook was het wederom een jaar van remakes: Fright Night, The Thing (oké, officiëel een prequel), Don’t Be Afraid of the Dark en Mother’s Day hoopten een nieuwe generatie fans warm te maken maar deden geen bijzonder goede zaken aan de kassa’s. Zou het publiek genoeg beginnen te krijgen van alle remakes?

Tussen alle vervolgen en remakes door waren er ook nog aardig wat nieuwe, originele films te zien.
Insidious en Troll Hunters waren positieve verrassingen. Met de eerste scoorde James “Saw” Wan weer een nieuwe hit en dat was ook terecht. Een verraderlijk enge film. En Troll Hunters zorgde voor de leukste “found footage film” in tijden. Daar kon het ook dit jaar uitgekomen Apollo 18 niet tegenop.

2011 was ook het jaar waarin horrorheld John Carpenter eindelijk weer met een nieuwe film kwam: The Ward. Deze viel volgens velen helaas wat tegen.
Wél een hit én lieveling van critici was Black Swan. Horrorfans zullen van mening verschillen of deze film in dit genre geplaatst mag worden, maar dat er in ieder geval flinke horrorelementen in zitten valt moeilijk te ontkennen. Nathalie Portman won een oscar voor haar rol, voor het eerst sinds The Silence of the Lambs won een horror(achtige) film weer eens deze prestigieuze prijs. Overigens was de ster uit laatsgenoemde film, Anthony Hopkins, zelf ook weer eens te zien in een genrefilm: met The Rite waagde hij de uitstap naar de exorcismefilm.
Shark Night 3D probeerde op het succes van Piranha 3D in te haken, maar haalde het niveau van die film nergens en was ook lang niet zo succesvol.

Zoals ik al zei: qua hoeveelheid zat het dus wel goed. Ik heb nog niet eens alle titels genoemd maar dan zou dit wel een érg lange column worden. Interessanter vind ik de vraag: wat vonden júllie van 2011 als horrorfilmjaar? Ik ben benieuwd naar jullie beste en slechtste films en vertel er ook graag bij waarom! Ik zie jullie reacties graag tegemoet in de slowchat. En dan schrijf ik binnenkort een vooruitblik op 2012!

Over de auteur

avatar