Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
28 Weeks Later
4.0Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

We zijn 28 weken verder na de oorspronkelijke uitbraak van het ?rage?-virus en het Amerikaanse leger heeft de touwtjes stevig in handen. Londen is intussen virusvrij verklaard en de eerste gezonde Britten mogen terug het land binnen. Onder hen de jonge Andy en zijn oudere zus Tammy, die ten tijde van de uitbraak op schoolreis in het buitenland waren. De kinderen worden herenigd met hun vader en krijgen van hem een vaag verhaal te horen over de dood van hun moeder. Ze besluiten in een opwelling de bewaakte zone te verlaten om hun ouderlijk huis te bezoeken. Uiteraard is dit een beslissing die hen en de rest duur zal komen te staan…

28 Weeks Later is in sommige opzichten een echte sequel; meer bloed en rondslingerende ledematen dus! Toch hebben de makers ook enkele originele uitgangspunten gevonden. Enerzijds is er de wel erg nadrukkelijke aanwezigheid van het Amerikaanse leger, dat weliswaar bescherming moet bieden maar al snel een even grote bedreiging vormt en zo worden onze ”helden” uiteindelijk door twee verschillende vijanden omringd. De verwijzing hiermee naar de Amerikaanse aanwezigheid in Irak is overduidelijk.
Anderzijds is het dramagevoel een stuk groter omdat er deze keer een familie centraal staat, in tegenstelling tot het gezelschap uit de eerste film. Niet onbelangrijk daarbij is dat de hoofdpersonages degelijk uitgewerkt zijn en behoorlijk geloofwaardig reageren op alles wat hen overkomt. Ze worden dus niet zomaar als kanonnenvlees opgevoerd en voeren niet altijd de meest voorspelbare acties uit. Sterke acteurs als Robert Carlyle en Rose Byrne zorgen voor stevige, doorleefde vertolkingen. De jonge Mackintosh Muggleton en Imogen Poots speelden hun rollen overtuigend genoeg. Jeremy Renner speelde zijn rol van sympathieke soldaat eveneens overtuigend en goed.
Uiteraard zijn er weer mooie en indrukwekkende beelden van een (bijna) verlaten Londen, maar ook de actiescenes zijn prachtig, de camera zit er dan zo dicht op dat de onoverzichtelijkheid en claustrofobie fantastisch naar het scherm worden vertaald. Helaas heeft de film ook enkele minpuntjes, waaronder enkele vergezochte scenes (o.a. een scene met een helikopter en een veld met ge?nfecteerden) en het geschud met de camera dat soms net iets te veel wordt.

Maar uiteindelijk gezien is 28 Weeks Latereen vervolg dat zeker kan tippen aan zijn voorganger! Uiteraard staat de deur op een kiertje voor 28 Months Later en wat mij bereft mag die er komen!

Over de auteur

avatar

12 reacties

 1. avatar
  jeroentjuhhh

  Idd die scene met die heli was een beetje misplaatst…dat geschud vond ik juist wel bruut zo, niet zo overdreven dat ik het erg vond, gaf de film een speciale twist wat ook wel eens mag. zeer goede film!

 2. avatar
  Legioen

  Die was inderdaad wel echt heel bruut, maar gewoon de hele sfeer van de film is ontzettend goed uitgewerkt, aan de beginscene zat ik gewoon op de rand van mn stoel, en dat zegt wat bij mij.

 3. avatar
  Bo

  goeie review 🙂 ben het er ook wel mee eens, alhoewel ik deel 1 toch beter vond 😛 maar de ziekenhuisscene met zn vrouw vond ik wel erg bruut, een van de meest brute scenes ooit eiglk…..

Laat een antwoord achter