Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Burning, The
3.5Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Het hele zomerkamp slasher subgenre kennen we natuurlijk allemaal van Friday the 13th (1980) en diens vervolgen. Er bestaan een hoop rip offs van deze serie, maar gek genoeg is The Burning daar niet een van. Deze film verscheen dan wel in 1981 maar het script lag al een aantal jaartjes klaar. Na Friday the 13th was er gewoon ineens animo om dit script te verfilmen.

Dit script is geïnspireerd op een verhaal dat echt tijdens kampvuurtjes op zomerkampen wordt verteld. Het verhaal van de zwaar verbrande klusjesman Cropsy. Cropsy raakte zwaar gewond na een uit de hand gelopen grap op een zomerkamp en neemt nu wraak op onschuldige kampeerders, zo wordt gefluisterd.

De film zelf mag als een juweeltje beschouwd worden binnen het jaren ’80 slasher genre. De film neemt zichzelf en zijn publiek compleet serieus en is op een of twee momenten na ook niet echt belachelijk of over the top. De sfeer in de film is prima en zelfs qua acteerwerk zit het wel snor. Zo betekende The Burning het acteerdebuut voor Jason Alexander en Holly Hunter. Waar andere slashers vaak bol stonden van de irritante personages, is dit een film met sympathieke personages waarvan je ook echt hoopt dat ze de film overleven. De bloedige make up effecten zijn afkomstig van gore meester Tom Savini, die ook al het bloed in o.a. Friday the 13th en Dawn of the Dead rijkelijk deed vloeien.

In Engeland werd deze film op de beruchte Video Nasty lijst geplaatst, een lijst met verboden films. Dit vooral vanwege de inmiddels klassieke ‘vlot scène’. Nu, jaren later, is The Burning een bescheiden klassieker die wat mij betreft meer liefde verdient dan hij nu krijgt. In Engelstalige landen zijn slasher fans al weg van deze film maar in Nederland is hij nog relatief onbekend. Tijd dat daar verandering in komt, want dit is wat mij betreft een slasher die zeker een kans verdient en ongetwijfeld in de smaak zal vallen bij Nederlandse slasherliefhebbers.

Over de auteur

avatar

één antwoord

  1. avatar
    Master Of Darkness

    Ik ben het geheel met je eens. The Burning behoort bij de beste slashers van de jaren ’80. Ik heb laatst trouwens de soundtrack op LP kunnen kopen. Voor die tijd wist ik niet dat de soundtrack door Rick Wakeman gemaakt was.

Laat een antwoord achter