Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Cannibal Holocaust
4.5Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Zo’n twee of drie jaar terug zag ik Cannibal Holocaust voor het eerst en ik wist niet wat ik er mee aan moest. De grote hoeveelheid gore en de echte dierenmishandeling waren vooral misselijkmakend en verder vond ik de film erg rommelig overkomen. Nu heb ik hem opnieuw bekeken en ik kan hem veel beter plaatsen. Sterker nog, ik zie nu pas wat een sterke film dit eigenlijk is en welke achterliggende boodschap hij probeert over te brengen. De film gaat over de verdwenen documentairemakers Faye Daniels, Jack Anders, Mark Tomaso en Alan Yates. Professor Harold Monroe gaat samen met zijn gids de jungle in om hen terug te vinden maar eenmaal aangekomen in het dorp van een kannibalenstam blijkt dat allen dood zijn. Het lukt Monroe hun filmblikken te redden en mee te nemen naar New York, waar men uiteindelijk de beelden als documentaire uit wil zenden.

Cannibal Holocaust is een van de meest controversi?le films ooit gemaakt. Regisseur Ruggero Deodato is meerdere malen aangeklaagd door het feit dat men dacht dat de moorden in deze film echt waren en ook het dierengeweld in de film heeft niet echt bijgedragen aan zijn reputatie. In de film worden ook beelden getoond van de mini-documentaire The Last Road To Hell, waarin enkele heftige executies (volgens Deodato uit Nigeria) worden getoond. De beelden van dit dierenleed en deze mini-docu zijn echt en behoorlijk schokkend.

Toch is dit geen reden om deze film niet te kijken en het is ook zeker niet de reden om deze film te kijken. In deze tweede kijkbeurt zag ik Deodato’s kritiek op de maatschappij en dit wordt prima weergegeven in de vraag die Monroe de kijker stelt: ?I wonder who the real cannibals are.? Wat ik minder begrijp is de ironie waarmee Deodato weergeeft waar hij volgens de film zo’n hekel aan heeft: onnodig geweld in de media. Waarom een film maken tegen zinloos geweld en daarbij zelf onnodig zeven dieren doden? Gelukkig komt de boodschap goed over en werkt de muziek gedurende de hele film hypnotiserend op mij in. Alle lof aan Riz Ortolani!

Met dank aan Filmfreaks Distributie en Shock DVD!

Over de auteur

avatar

22 reacties

 1. avatar
  Legioen

  Van mensen die deze film hebben gezien hoor ik dat ze vooral het dierenleed erg schokkend vinden (van bas vooral, maja dierenvriend he), Ik probeer niet te beweren dat het niet zielig is, maar toch is het heel vreemd dat we het zielig vinden, omdat wij als mensen de enige dieren zijn die zelfbewust zijn. Een schildpad die word opengesneden denkt niet (pardon my french): godverdomme! klotemensen!! dit is echt fucked!! ik wou dat ik nog in het water lag te chillen!!.. Die schildpad denk alleen maar: au, au, AU.. dood.

 2. avatar
  Legioen

  Is natuurlijk ook wel beetje te verklaren, tenslotte bestaat ons kinderentertainment uit vrijwel niets anders dan tekenfilms die gevuld zijn met pratende dieren;)

 3. avatar
  Bas

  Het probleem ligt erin dat ze alleen zijn vermoord om beelden voor de film te maken. Mensen vermoorden voor een film vind je toch ook niet goed?

 4. avatar
  Bas

  Wel een moeilijke discussie trouwens over dat dierenleed. Ik hou toch ook van een biefstukje zo af en toe en dat is natuurlijk ook wreed, maar toch anders op de een of andere manier.

 5. avatar
  Master Of Darkness

  @Bas: Ik vind het ook heel fout dat ze echt dieren hebben gedood voor deze film hoor, maar van dieren eten maken om in leven te blijven zie ik niet als slecht, een haai kan bijv. ook een mens opeten als hij veel honger heeft;)

 6. avatar
  Legioen

  Het blijft zielig en overbodig, dat dierenleed, maar dat neemt niet weg dat die dieren het “lijden” nooit zo zullen ervaren als wij dat doen. Net zoals mensen in derde wereld maar een heel vaag besef hebben van hoe slecht ze het hebben, gewoon omdat ze geen vergelijkingsmateriaal hebben, anders zou elke hongerneger (met alle respect) behoorlijke zelfmoordneigingen krijgen. Het is overbodig, dat dierenleed. Maar een T-Bone steak van 450 gram in een restaurant gaat ook behoorlijk ver, tot aan decadentie toe.

 7. avatar
  lammie

  Film die ik al lang in mij collectie had moeten hebben…maar tot mijn ongenoegen nog steeds niet heb (gezien).Snel doen!…voor een poep en een scheet is ie overal te koop.

 8. avatar
  lammie

  Eindelijk gezien….zeer intrigerende film.Zeker voor vele mensen geen fijn kijkvoer,maar als horror fan een film die je toch eens gezien moet hebben.En ja,,,,’wie zijn nu de echte kannibalen’ ?

Laat een antwoord achter