Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Frankenstein
5.0Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

In 1931 kwamen er twee horrorfilms uit, die tot de bekendsten ooit behoren: Dracula en Frankenstein. Frankenstein is absoluut de beste van de twee.
De film begint met een waarschuwing voor gevoelige kijkers, maar tegenwoordig zal niemand er meer geschokt door worden. Behalve misschien fans van Mary Shelly’s boek “Frankenstein or the modern Prometheus”, waarop de film gebasseerd is (??n van de meest verfilmde boeken ooit, de eerste horrorfilm was een tien minuten lange Frankenstein van Thomas Edison, die nergens meer te zien is), want tekstgetrouw is deze film abosluut niet. Zelfs de namen zijn anders; dokter Frankenstein heet hier Henry in plaats van Victor.
Maar wat maakt het uit, de grote lijnen van het wereldberoemde verhaal zijn nog hetzelfde: dokter Frankenstein cre?ert uit lijken een man, maar zijn creatie blijkt een monster te zijn.
Ster Boris Karloff geeft indrukwekkend gestalte aan het monster. Hij krijgt hierbij natuurlijk hulp van de uitstekende make-up, maar zijn performance mag ook legendarisch genoemd worden. Hij laat niet per se een gemeen monster zien, maar meer een log, kinderlijk wezen, dat moord uit angst en nieuwsgierigheid.
Karloff’s monster werd dan ook het beroemdste ooit; de meeste mensen zien zijn gezicht voor zich bij het horen van het woord Frankenstein (terwijl Mary Shelly het monster in het boek beschreef als een atletische figuur met een dunne, gele huid en haar tot op zijn schouders).
Ook Colin Clive is prima in zijn rol als Frankenstein en zijn gestoorde roep ‘It’s alive!’ (wat hij maar liefst acht keer achter elkaar zegt) is ??n van de bekendste filmquotes ooit.
Regisseur James Whale is ook goed bezig. Frankenstein is visueel een sterke film, wat de kijker bijna doet vergeten dat er helemaal geen muziek is.
Een klein nadeel is de niets-toevoegende rol van John Boles, maar is snel vergeten als we alle pluspunten bij elkaar optellen.
Frankenstein is een must voor iedere liefhebber van klassieke horror. Net als het vervolg Bride of Frankenstein overigens, ??n van de weinige sequels die zijn voorganger wist te overtreffen.

Over de auteur

avatar

9 reacties

 1. avatar
  Pim

  Doordat er vaak geen muziek bij zat, kreeg het een heel droog effeckt. Vooral toen Frankenstein dat meisje in het water gooide. Toen heb ik echt gelachen. Heb Bride of Frankenstein opgenomen. Ben benieuwd…

 2. avatar
  roman

  een 10 is misschien wat veel (het is niet omdat het een oude film is dat hij automatisch goed is), maar deze is natuurlijk wel erg goed. Ik zou die 10 reserveren voor The bride of Frankenstein, die is nog beter. Frankenstein is een dikke 8 of zelfs een 9 waard

 3. avatar
  Pim

  Er zijn best veel leuke horror films op tv geweest de laatste tijd: Frankenstein, Bride of Frankenstein, Jaws, Tremors II: Aftershock, Demon Knight, Carrie, Assylum, Psycho heb gister potverredorie Poltergeist 3 gemist. Damn!

 4. avatar
  Bas

  Ook deze staat nog hoog op mijn lijstje. Bride Of Frankenstein heb ik wel, en die is top. Verder heb ik ook nog The Invisible Man (1933) en Phantom Of The Opera (1943) uit de Universal Classics serie.

Laat een antwoord achter