Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Quiz
2.5Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

Leo Vandermolen is de bekende quizmaster van het spel “Klaar voor onder water” waarin deelnemers zo snel mogelijk moeilijke vragen moeten beantwoorden terwijl hun partner in een watertank zit.
Na zijn laatste aflevering is Leo van plan een jaar met sabbatical in Italië te gaan. De avond na de opnames heeft hij in een restaurant afgesproken met zijn vrouw en dochter.
Eenmaal in het restaurant komen zijn vrouw en dochter echter helemaal niet opdagen. In plaats daarvan komt er een vreemde man aan zijn tafel zitten die hem een foto laat zien van zijn vastgebonden vrouw en kind. De man begint Leo aan een geheel eigen quiz te onderwerpen, met als prijs het leven van zijn gezin…

Quiz is de nieuwe film van Dick Maas, de regisseur die succesvolle films als De Lift, Flodder, Moordwijven en Sint op zijn naam heeft staan. Maas’ beleefde zijn grootste successen met films met een knipoog, die bol stonden van de spectaculaire actiescènes en special effects, zoals de achtervolging per speedboot door de Amsterdamse grachten in Amsterdamned.
In Quiz gooit hij het roer om en blijft de spectaculaire actie vrijwel achterwege.

In Quiz wordt namelijk vooral veel gepraat. Dat is op zich niet slecht; dat “praatfilms” helemaal niet saai hoeven te zijn is in het verleden keer op keer bewezen.
Maar dan moeten de dialogen wel scherp, grappig of slim zijn. En dat is helaas niet het geval.
Leo en de man blijven op een bijna gemoedelijke toon maar kuieren over de huwelijksproblemen van Leo. En dit ook nog in vrij houterige dialogen.
Natuurlijk hebben deze “onthullingen” over Leo’s privéleven een doel in het plot, al is het alleen maar om aan te geven dat “de man” heel veel over Leo weet.
Maar omdat Leo, zijn vrouw en zijn dochter verder niet zo heel boeiende personages zijn, vervelen deze onthullingen al snel. Dick Maas vergeet namelijk een gouden regel te hanteren: het publiek moet de personages aardig vinden, om zich in ze te interesseren. Tijd om de vrouw en dochter te leren kennen krijgen we echter nergens. En om nou te zeggen dat Leo zelf zo’n warm en sympathiek mens is…

Op een gegeven moment lijkt ook regisseur Maas zich te realiseren dat er iets anders moet gebeuren. Op dat moment gooit hij er wat actiescènes in. Een vechtscène in,waarin Leo opeens over bovennatuurlijke krachten lijkt te beschikken, en een bizarre plotwending waarin een bepaald personage met een pistool op de proppen komt. Beide scènes komen weinig geloofwaardig en geforceerd over en werken onbedoeld op de lachspieren.

Quiz doet in opzet denken aan films als Saw en The Game. Films die vanaf het begin de nieuwsgierigheid prikkelden en ons spanning en sensatie voorschotelden. En dit zijn net de punten waarop Quiz faalt. En dan blijft er weinig opwindends over.

Over de auteur

avatar

Laat een antwoord achter