Registreren
We sturen je per e-mail een wachtwoord toe. Soms komt deze e-mail in je spambox terecht.
Scream 4
4.0Totale score
Waardering gebruiker: (0 Stemmen)

What’s your favorite scary movie? Voor velen die in de jaren ’90 opgroeiden, zal het antwoord toepasselijk dezelfde film zijn die deze beruchte vraag stelde: Scream.

In dit vierde deel, waar we ruim tien jaar op hebben moeten wachten, keert scream queen en hoofdpersonage Sidney terug naar Woodsboro, om haar boek te promoten.
Woodsboro is ook de woonplaats van voormalig deputy Dewey Riley, ondertussen sheriff geworden, en getrouwd met Gale Weathers. Laatstgenoemde schreef zelf ook ooit boeken over de moorden in Woodsboro, waar de film-in-een-film Stab op is gebaseerd, die, zo leren we, ondertussen al bij deel 7 is aanbeland.
Echter, zodra Sidney voet zet in haar oude woonplaats, slaat ook moordenaar Ghostface weer toe. En tien jaar later is er natuurlijk ook een hele nieuwe generatie jongeren die potentieel slachtoffer zijn, waaronder Sidney’s nichtje Jill en diens vrienden en vriendinnen. En wie zal er dit keer achter het masker zitten?

Uniek aan de Scream-reeks is dat dezelfde regisseur en dezelfde acteurs film na film terugkeren, hoogst ongebruikelijk in het horrorgenre. In dit vierde deel keert ook schrijver Kevin Williamson weer terug, die ontbrak bij het vorige deel.
De schrijver was met zijn vernuftige scripts voor een groot deel verantwoordelijk voor het succes van Scream, schreef ook het vervolg maar keerde dus niet terug voor deel drie, wat volgens velen de doodssteek voor de reeks betekende. Hijzelf kreeg naar eigen zeggen echter plots de inspiratie voor dit vierde deel en alle oude leden van de cast en crew waren makkelijk enthousiast te maken om terug te keren naar de serie.
De vertrouwde cast van de films wordt ditmaal aangevuld met jong talent; de nieuwe tieners van Woodsboro. En dat Wes Craven oog voor talent heeft, blijkt maar weer. Alle jonge acteurs spelen uitstekend en vooral Hayden Panettiere (van de tv-serie Heroes) heeft het charisma en het talent in huis om het ver te schoppen.

De Scream-reeks heeft traditiegetrouw een spectaculaire openingsscène. Dit vierde deel zet deze gewoonte voort met een ijzersterke scène waarin een perfecte mix van horror en humor bereikt wordt.
Ook één van de belangrijkste kenmerken van de reeks zijn de insiders jokes, de zelfspot en de vele verwijzingen naar andere horrorfilms. En dit element is eveneens weer volop aanwezig, met zeer geslaagde subtiele en minder subtiele grappen.
Gelukkig is er behalve de humor ook ruimschoots gedacht aan de horrror; en die is dik in orde. Zoals één van de personages in de film al opmerkt, brengt een nieuw decennium aan horrorfilms nieuwe eisen met zich mee. Daarbij hoort heftiger en wreder geweld, en dat zien we dan ook terug in de moordpartijen. En uiteraard gaat de film met zijn tijd mee: sociale netwerk-sites, mobieltjes met apps, digitale camera’s en live video-streams doen allemaal hun intrede.
Maar het spannendste aan de Scream-films is misschien wel de altijd terugkerende vraag wie er nu weer achter het Ghostface-masker zit. Dit whodunnit gehalte is in dit deel verrassender dan ooit. Hints ga ik niet geven, maar verbaasd zul je bijna gegarandeerd zijn.
De combinatie van al deze zaken levert een opwindende en bijzonder leuke film op, die mijns inziens het beste deel is sinds deel één.
Fans van de reeks zullen blij verrast zijn.

Over de auteur

avatar

8 reacties

  1. Profielfoto van Master Of Darkness
    Master Of Darkness

    Ik las gisteren op het toilet (tjah, je moet toch wat te doen hebben tijdens het…) in de Veronica Magazine een kort interview met Wes Craven en de bekende crew, waardoor ik al helemaal zin heb gekregen in dit werkje. Wat me wel verbaasde dat Craven nog even te kennen gaf dat hij het er helemaal niet mee eens was dat zijn producer de film Scary Movie de wereld in gooiden. Hij vond dat deze film de geloofwaardigheid van zijn film ondermijnde. Dat is trouwens iets dat ik kan beamen, want ik had Scary Movie eerder gezien, waardoor moeite moest doen om Scream nog serieus te nemen. Wat me dan wel weer verbaasde is dat Craven toch bij dezelfde producer gebleven is, ook bij dit deel zit Bob Weinstein weer achter de productie.

  2. Profielfoto van Master Of Darkness
    Master Of Darkness

    Mooie review trouwens. Ik hoop dat hij inderdaad een verrassende ontknoping heeft, want dat is weer eens lang geleden dat ik dat bij een film heb gezien. Ik moest trouwens nu al lachen om het feit dat de filmserie ‘Stab’ uit de Scream films inmiddels alweer bij deel 7 aangeland is. Leuke spot met de horrorgewoonte om zoveel mogelijk sequels er door te jagen.

Laat een antwoord achter